PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Stavanger botaniske hage
  5. Geografisk hage

Geografisk hage

Plantesammensetningen i Geografisk hage er nesten like internasjonal som Stavanger-regionen. Her finner du planter fra alle verdensdeler med klima som minner om vårt.

Aquilegia formosa i geografisk hage
Aquilegia formosa

Plantene er organisert etter geografisk utbredelse

I Geografisk hage er plantene samlet etter hvor de har sin naturlige utbredelse. Her finner du et utvalg av arter du vil kunne se på en Nordamerikansk prærie, i en skog i New Zealand eller Sør-Amerika, i fjellområder i Asia, i en sørafrikansk eller europeisk eng. Noen arter kjenner vi godt fra norske hager, noen arter er utrydningstruete på verdensbasis. I denne delen av hagen får du et inntrykk av den fantastiske variasjonen som finnes blant jordens mer enn 270.00 arter av planter.

Anlegget ligger i et høydedrag, i kupert terreng, sydvestvendt og solrikt, i le for Ullandhaug. Den geografiske hagen inneholder nesten utelukkende rene plantearter, hovedsakelig fra verdensdeler med klimatiske forhold som er like de vi har i Stavanger-regionen. Vår samling av planter fra New Zealand er betydelig større enn samlingen ved de øvrige botaniske hagene i Norge. Her finnes også planter fra Sør-Amerika som vanskelig klarer seg i andre deler av landet, der vinteren er kaldere.

Hagen vokser for hvert år

Aquilegia skinerii i Geografisk hage
Aquilegia skinerii


Geografisk hage ble påbegynt i 1985, samtidig med at internasjonale arbeidere strømmet til regionen og oljejobbene. Samlingen består av ca. 600 ulike trær, busker og stauder. Hvert år supplerer vi med nye arter og samlingen er derfor i stadig vekst.

Kontaktinformasjon

Stavanger botaniske hage

Besøksadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Postadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Telefon:
51 50 78 61
E-post:
sbh@stavanger.kommune.no