PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Stavanger botaniske hage
  5. Staudehagen

Staudehagen

I staudehagen kan du finne inspirasjon til din egen hage og nyte synet av blomstring i hele fargespekteret fra mars til oktober

Fargetema

Staudene er i dag plantet etter et fargetema, etter en omplanting av bedene i 2008-2009. Stauder med hvite blomster eller blader er samlet i ett bed, planter med blålige blomster og blågrønne blader er samlet i et annet. I tillegg finnes det egne bed for blomster i pastellfarger og for blomster i de varme fargene oransje, dyp rød og solgul. Her burde være inspirasjon for enhver smak.

Staudehagen i Stavanger botaniske hage

Staudehagen ble anlagt i 1980

Staudehagen startet med planter fra familien Høies private hage. De store stauderabattene ble anlagt i den engelske stilen som hadde sin storhetstid på 1930-tallet i Norge.
I dag er det mindre vanlig å anlegge slike store stauderabatter, og våre staudebed er de største klassiske stauderabattene i regionen. Det tar tid å etablere store stauderabatter, men etter hvert som staudene vokser til vil bedene kreve mindre vedlikehold. Stauderabatter er i tillegg viktige som matfat for et rikt utvalg av pollinerende insekter.

Staudehagen

De flerårige staudene dominerer i Staudehagen, men vi supplerer hvert år med blomsterløk, ettårige sommerblomster, kortlivede stauder og georginer (Dahlia) som må overvintre inne som knoller for å overleve. Småvokste stauder fra fjellområder og steinete voksesteder er samlet i et steinbed. Her er flere arter av kubjelle (Pulsatilla), bergknapp (Sedum) og sildre (Saxifraga), og mange puteformede planter. I steinbedet vil du finne planter i blomst allerede i mars.

Mange av plantene i denne delen av hagen er kultivarer, eller sorter. I motsetning til arter som har en naturlig forekomst i naturen ett eller annet sted i verden, er en kultivar eller sort en plante som er krysset frem eller spesielt valgt ut av en produsent. Disse plantene får et sortsnavn i tillegg til det vitenskapelige navnet, som Helenium ‘Moerheim Beauty’. De fleste av plantene i denne delen av hagen er i handel, som planter eller frø. En del av dem vil du trolig finne på et hagesenter med godt utvalg.

I alt er det ca. 600 ulike stauder i Staudehagen, og derfor stadig noe nytt i blomst fra tidlig i mars til langt ut i oktober.

Kontaktinformasjon

Stavanger botaniske hage

Besøksadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Postadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Telefon:
51 50 78 61
E-post:
sbh@stavanger.kommune.no