PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. En million til bygging av mikrohus i Ukraina

En million til bygging av mikrohus i Ukraina

Stavanger kommune gir en million kroner i støtte til organisasjonen Center for Restoration and Development i Ternopil som vil bygge mikrohus i Ukraina. - Viktig tiltak for å gjenoppbygge en krigsherjet region, sier ordføreren.

– Mikrohusene vil bidra til at internt fordrevne ukrainske familier kan flytte hjem og starte gjenoppbyggingen av sine lokalsamfunn. Allerede siden sommeren 2022 har en rekke frivillige aktører vært engasjert i å starte gjenoppbyggingen av Ukraina, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal.

Akutt behov for boliger
Behovet for boliger er akutt både i Kherson-regionen og i øvrige deler av Ukraina. Regionen ligger innenfor rekkevidde for tungt artilleri, noe som fører til omfattende ødeleggelser av boliger. Organisasjonen Center for Restoration and Development i Ternopil har vært aktiv siden det russiske fullskala-angrepet på Ukraina startet i februar 2022. De har bygget over 150 mikrohus i området, og de har også utført annet humanitært arbeid.

Mikrohusene Stavanger kommune nå har gitt støtte til skal bygges av lokale arbeidere på en fabrikk i Kherson og føres opp i den ukrainsk-kontrollerte delen av Kherson-regionen, og/eller i andre ukrainsk-kontrollerte deler av landet.

Stavanger-delegasjon på besøk i Ukraina
I påsken var en delegasjon fra bystyret i Stavanger i Ukraina for å se på hvordan Stavanger kan øke den humanitære innsatsen i landet.

– Jeg er veldig glad for at en tverrpolitisk delegasjon besøkte områder i Ukraina tidligere i vår. De fikk med seg både nyttig kunnskap og nye kontakter, som blir viktige i oppfølgningen videre. Stavanger kan bistå på en rekke ulike områder, men det er svært viktig at arbeidet skjer i et nært samarbeid med de lokale myndighetene i Ukraina, sier Hegdal.

Stavanger og Kherson signerte 8. mai i år en avtale som skal gi kommunesamarbeid på en rekke viktige områder, og byggingen av mikrohus blir en viktig del av denne avtalen.

– Avtalen vi signerte med Kherson omfatter blant annet støtte til varmeapparater, elektriske artikler, husholdningsutstyr og klær til lokalbefolkningen og internt fordrevne. Men den gjelder også aktiviteter som involverer kulturinstitusjoner, og aktiviteter rettet mot barn og unge, i tillegg til støtte rundt poltikk og beredskap. Dette er noe samtlige politiske parti i Stavanger stiller seg bak, og det er jeg veldig glad for, sier Hegdal.

Tildelingen av midlene er i tråd med formannskapet sitt vedtak fra 25. april 2024, om å sette av én million kroner til mikrohusprosjekt i Ukraina (sak 65/24). Fordi kommunalutvalget ikke har sitt neste møte før om to måneder, vedtok ordføreren tildelingen i tråd med hastefullmakten i delegeringsreglementet og kommuneloven.

Les også: Kherson og Stavanger i nytt partnerskap | Stavanger kommune

Karine Næss Frafjord

Politisk rådgiver og pressekontakt

Mobil:
905 15 353
E-post:
karine.naess.frafjord@stavanger.kommune.no