PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Nyheter
 3. Minnesmerke over Tjemsland-gruppa avduket

Minnesmerke over Tjemsland-gruppa avduket

Det nye minnesmerket over motstandsorganisasjonen Tjemsland-gruppa på Kyviksmarka ble avduket av ordfører Sissel Knutsen Hegdal fredag 10. mai 2024.

Bilde av ordfører Sissel Knutsen Hegdal og kunstner A K Dolven.

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal og kunstner A K Dolven.

Tjemsland-gruppa var en kommunistisk motstandsgruppe som virket i Stavanger-distriktet under den tyske okkupasjonen. Av denne gruppa ble det første medlemmet skutt i Gestapokjelleren. De ni øvrige dødsdømte ble henrettet i Trandumskogen i 1944.

Bilde av verket og det huset der Tjemsland hadde sine illegale møter.
Plasseringen av minnesmerket er ikke tilfeldig. Det var i det gule huset til høyre at Tjemsland-gruppa hadde sine illegale møter.

Minnesmerket er lagt til Kyvikmarka på Storhaug, nær huset der medlemmene hadde sine første samlinger.

Kortvarig heder

I noen få etterkrigsår ble folkene i Tjemsland-gruppa omtalt som helter. De hadde gitt sitt liv for Norge. Men da den kalde krigen kom til Norge på slutten av 1940-tallet, ble gruppa og deres motstandsarbeid fortiet, neglisjert eller mistenkeliggjort. Deres virke og skjebne ble senere enten ikke omtalt, eller ble gjenstand for feilinformasjon.

Bilde av Tjemsland-gruppa

Så sent som på 1990-tallet het det feilaktig i pressen at de dømte i Tjemsland-gruppa ble henrettet som represalier, uten domfellelse. Det bidro til en nedvurdering av gruppas arbeid og en videreføring av den kollektive glemselen.

Målet med minnesmerket er at Tjemsland-gruppa og deres motstandsarbeid under 2. verdenskrig nå endelige gjøres kjent for oss som lever i dag og blir en del av vår felles historie. Les mer om Tjemsland-gruppa

- En kamp på liv og død

- Tjemslands-gruppa kjempet en kamp på død og liv for fedrelandet sitt – og for oss som er innbyggere i dagens frie Norge og Stavanger. Det feilaktige ettermælet deres som fikk leve i mange år, framstår som dypt urettferdig. Jeg håper minnesmerket kan være med og bøte på de vonde opplevelsene for etterkommerne av Tjemsland-gruppa. Og at det kan bli et sted for ny kunnskap og bevisstgjøring for kommende generasjoner, sa ordfører Sissel Knutsen Hegdal i talen under avdukingen.

Bilde av ordfører Sissel Knutsen Hegdal og Tore Tjemsland
Tore Tjemsland er etterkommer av medlemmet Ferdinand Tjemsland.

Om minnesmerket

Minnesmerket er utformet av kunstneren A K Dolven, og skulpturen består av marmor fra Fauske og objekter i bronse.

Dolven har brukt virkemidler som hun håper vil aktualisere Tjemslands-gruppas innsats, og skape bevisstgjøring rundt fred og frihet blant barn og unge.

- Denne marmoren er valgt fordi den har et helt unikt utseende som kan minne om soloppgangen eller solnedgang, som igjen kan symbolisere håp. Bronseskoene er utformet etter sko fra vår tid for å skape nysgjerrighet. Det skal også være en påminnelse om at det Tjemsland-gruppa opplevde, kan skje igjen. Folk kjemper for sin frihet over hele verden, understreket Dolven.

Les mer om A K Dolven

9. og 10. mai 1944 ble ni dødsdømte fra Tjemsland-gruppa henrettet i Trandumskogen:

 • Georg Osnes, 30 år
 • Ferdinand Tjemsland, 26 år
 • Arthur Emanuelsen, 34 år
 • Knut Haugneland, 30 år
 • Magnus Nilsen, 34 år
 • Henry Viktor Larsen, 31 år
 • Arnt Andersen, 36 år
 • Georg Nordbø, 30 år
 • Martin Johnsen, 41 år

Peder Myge, 35 år, ble skutt i tysk fangenskap i 1943