PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Stavanger blir Norges søkerby til sjakk-VM 2020

Stavanger blir Norges søkerby til sjakk-VM 2020

Magnus Carlsen kan få hjemmebane under neste års sjakk-VM.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

- Sjakk-VM er en stor mulighet til å vise fram Norge som et land som står for intelligens, kunnskap og strategi. Dessuten er sjakk inkluderende. Alle kan spille uansett alder, funksjonsnedsettelser, bakgrunn og språk. Vi vil kunne vise fram Norge og våre verdier på en flott måte ovenfor verden med dette som bakteppe, sier Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger.

Sjakk er en stort sport på verdensbasis. Over 600 millioner mennesker spiller sjakk regelmessig og publikumet ute er enormt.

Folkearrangement med verdensrekkevidde

Fire norske byer kjempet om å bli den norske søkerbyen; Oslo, Bærum, Stavanger og Kargerø. 

Det er ventet at FIDE tar avgjørelsen om hvilket land som får gjennomføre sjakk-VM før sommeren. 

- Stavanger har kompetansen, de har arenaen og de har entusiasmen som må til for å lages tidenes beste sjakk-VM. Vi ønsker å lage et sjakk-VM for hele verden, men også et VM som engasjerer hele Norge. Sjakk er en fantastisk sport, sier Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund.

- Tiden er inne

Magnus Carlsen har forsvart VM-tittelen fire ganger, sist i London i 2018 mot USAs Fabiano Caruana. Norges Sjakkforbund (NSF) ønsker at det femte slaget i Carlsens verdensmesterperiode finner sted i Norge. Norges Sjakkforbund arbeider for å få sjakk-VM til Norge. 

- Skal vi ha VM i sjakk med Magnus Carlsen på hjemmebane er tiden inne nå. Dette vil bli en historisk begivenhet, fastslår sjakkpresidenten.

- Kjenner sjakkmiljøet internasjonalt

De siste seks årene har Stavanger arrangert Altibox Norway Chess, som er verdens sterkeste sjakkturning. Hele verdenseliten er på plass hver høst. Turneringen er i dag kjent som en forgangsturning innen sjakken. 

- Vi har øvd oss på å arrangere store sjakkturneringer i flere år. Nå er vi klar for å gjennomføre et verdensmesterskap, sier Kjell Madland, daglig leder av Norway Chess i Stavanger.

- Vi har lært mye av å gjennomføre disse turneringene. Vi kjenner det internasjonale sjakkmiljøet og hva som må til. Det er et godt utgangspunkt. Nå må Norge samle seg for å vinne fram blant de internasjonale søkerbyene, fortsetter Madland.