PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Stavanger sett med internasjonalt student-blikk

Stavanger sett med internasjonalt student-blikk

I lang tid har fire internasjonale studenter fra College of Europe studert Stavangers utfordringer. Denne uken presenterte de funn og ideer i Brussel sammen med varaordfører og næringsavdelingen.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Stavanger var representert på Government Transformation Summit i Brussel.

I 2016 søkte Stavanger om status som europeisk innovasjonshovedstad. Den gangen nådde ikke byen opp, men Stavangers søknad ble likevel svært godt mottatt.

- Europakommisjonen ønsket å vite mer om hvordan det jobbes med innovasjon her i byen, og dermed ble vi invitert med i en innovasjonsstudie. Innovasjonsstudien var i regi av kommisjonen, Accenture og Lisbon Council (European Centre for Government Transformation). Det som var spesielt med studien var at en gruppe studenter fra College of Europe fikk i oppdrag å se på Stavanger utenfra. De skulle rett og slett se på hva som påvirker vår evne til å skape innovasjon i offentlig sektor, forteller varaordfører Bjørg Tysdal Moe.

Varaordføreren deltok sammen med næringssjef Tone Grindland og rådgiver Grethe Andersen fra næringsavdelingen. I tillegg til Stavanger har Torino og Eindhoven vært med i undersøkelsen.

Studentbesøk

To av studentene er fra Spania, én er fra Russland og én fra Nigeria.

- De var relativt blanke på Stavanger fra før, men etter å ha brukt et halvt år på å studere oss har de kommet opp med flere gode ideer og perspektiver, sier næringssjefen.

Studenter fra College of Europe har i lang tid studert Stavanger.
Studenter fra College of Europe har i lang tid studert Stavanger.

Oppgaven studentene fikk var denne: "Hvordan kan Stavanger styrke økonomisk vekst gjennom samarbeid med næringslivet om helse- og klimautfordringer." De fire studentene, Marta Dominguez, Carlos Gil, Chinazo Mogbana og Ekaterina Frolova, jobbet tett med kommunens næringsavdeling.

- Vi har vært på Skype med dem jevnlig og vi har involvert flere avdelinger internt i kommunen. Da de kom hit på besøk i oktober i fjor, samarbeidet vi med Nordic Edge, Greater Stavanger og Stavanger-regionens Europa-kontor, om å gi dem innsikt i hvordan vi jobber, forteller hun. 

Forslag

Blant forslagene studentene har kommet opp med var en rekke måter å bruke stordata (Big Data) til å forbedre helsetjenester. I tillegg har de levert ideer om bedre trafikkflyt ved hjelp av smartere trafikklys. Studentene var begeistret over muligheten til å jobbe med prosjektet, selv om de innrømmer at de visste lite om Stavanger på forhånd.

- Jeg er kjent med, fra egen erfaring, at innbyggerne i Stavanger og deres representanter er svært opptatt av å utvikle de virkemidlene som trengs for å hjelpe byen i retning av å bli en mer innovativ og miljøvennlig by som stadig utvikler seg, skryter Carlos Gil, som har studert juss og offentlig administrasjon.

Chinazo Mogbana supplerer:

- Stavangers måte å takle mulige utfordringer på er eksemplarisk, sier han.

Ekaterina Frolova mener Stavanger er en spennende by å jobbe med, nettopp på grunn av de utfordringene byen står overfor.

- Jeg var svært interessert i å jobbe med Stavanger i denne studien - rett og slett på grunn av de omstillingene som kreves i overgangen fra oljeavhengigheten. Etter å ha studert byen er jeg overbevist om at den er full av kreative entreprenører som kan endre Stavanger i riktig retning, sier hun.

Presentasjon

Studentene presenterte løsninger på utfordringene under Government Transformation Summit i Brussel denne uken. Det var rom for både paneldebatt og presentasjon fra byene.

- Nå vil Stavanger kommune vurdere hvordan forslagene til studentene kan følges opp, og det ser vi fram til å ta fatt i, sier varaordfører Tysdal Moe.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe på scenen i Brussel.