PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Sykkelparkering

Gamle og dårlige sykkelstativer byttes ut

Den store oppgraderingsunden er i gang! Over 500 gamle og dårlige sykkelstativer i Stavanger skal erstattes med nye stativer.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

viser nye sykkelstativer på Vaulen badeplass

Nye a-stativer på Vaulen

Det synger på siste verset, det ustødige sykkelstativet i Haakon VIIs gate. Stativet har støttet og sikret mange sykler opp gjennom årene, men nå skal det erstattes av et yngre og langt bedre stativ. 

– Totalt er det 510 sykkelstativer som skal byttes ut. De nye stativene er sikrere, stødigere og bedre tilrettelagt for alle typer sykler. De siste årene har vi jo sett et økende antall lastesykler og trehjulslastesykler, og de gamle stativene er ikke godt egnet for større sykler. De nye stativene passer for alle sykkeltyper, sier Monica Johansen Bikos, leder i Stavanger på sykkel. 

Redusert parkeringstilbud i anleggsperioden 

Arbeidet med å bytte ut sykkelstativene startet i fjor, men det vil ta tid før alle stativene er byttet ut. 

– Vi bytter ut de i sentrum og stativer som blir mye brukt først, som for eksempel ved skoler, barnehager og friområder. Deretter tar vi de resterende stativene, forteller Bikos. 

 – Når vi fjerner et gammelt stativ, kreves det en del arbeid før et nytt stativ er på plass. Vi ønsker å legge til rette for midlertidige parkeringsløsninger i anleggsperioden, men det er ikke alltid det lar seg gjøre. I disse tilfellene vil det bli et redusert tilbud for sykkelparkering enkelte steder.  

viser sykler som står parkert ved de nye sykkelstativene i Stavanger sentrum
I Stavanger sentrum har flere stativ allerede blitt byttet ut med nye a-stativ.

Bedre stativer 

De nye stativene er såkalte a-stativ. Navnet gjenspeiles av formen på stativet og oppfyller standarden og kravene i gatenormen i Stavanger. 

– Det er gode og sikre stativ. De passer alle sykkeltyper, gir god støtte for sykkelen og man kan låse sykkelen fast til flere steder. Det skal være én meter mellom hvert stativ, så begge sider av stativet kan brukes. I tillegg er det ingen skarpe kanter på stativet, så det skraper ikke opp de parkerte syklene, avslutter Bikos.