PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Utbrudd av mageinfeksjon på skole

Utbrudd av mageinfeksjon på skole

To elever ved Auglend skole er blitt syke av den smittsomme infeksjonsbakterien shigella sonnei. Sykdommen gir forholdsvis milde symptomer. Normalt trengs ingen behandling.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Til sammen ti barn på Auglend skole har hatt symptomer på sykdommen den siste uka. Bare to elever har fått påvist at de er syke av shigella sonnei. Det er mistanke om at et barn i Bekketunet barnehage har fått sykdommen shigella sonnei, men dette er ikke bekreftet. Det kommer flere prøvesvar kommende uke.

Symptomer

Mageinfeksjonen gir løs mage de første døgnene, men dette avtar etter en ukes tid. Som regel er det ikke blod i avføringen, men den smittede kan få magesmerter og lett feber. Alle som har hatt diaré, magesmerter og feber de siste to ukene, og har tilknytning til Auglend skole eller Bekketunet barnehage, anbefales å ta kontakt med fastlegen sin.

- De som blir veldig syke kan kontakte legevakten eller fastlegen sin. Men normalt går denne sykdommen over av seg selv. Bakterien skilles ut av kroppen i løpet av en til fire uker, forteller fungerende helsesjef Marit Anda.

Smitter ikke via dyr

Shigellose kan smitte mellom mennesker og gjennom mat/næringsmidler som er forurenset av bakterien. Mennesker kan ikke bli smittet av denne bakterien av dyr (f. eks. hunder).

Det er viktig at den syke drikker mye, samt spiser når han/hun klarer å ta til seg næring. Hos barn i alderen to til 10 år anbefales vann eller tynn saft. Ikke gi Imodium eller andre diarédempende midler.

For å forebygge smitte

Unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt, spis bare godt gjennomstekt og - kokt farsemat (som hamburgere), vask hendene godt etter toalettbesøk, og før matlaging og måltider.

Barn i førskolealder som har fått påvist shigella sonnei bør holdes hjemme fra barnehagen til de er frie for symptomer og har hatt tre kontrollprøver som er negative.

Sporer opp smitten

I forbindelse med utbrudd av shigellose meldes dette til smittevernoverlege, og Folkehelseinstituttet varsles. Mattilsynet forsøker nå å finne årsaken til sykdomsutbruddet ved å spore opp smitten. Foresatte ved Auglend skole og Bekketunet barnehage har fått informasjon om sykdommen.

Den forholdsvis milde varianten shigella sonnei som barna har blitt syke av, må ikke forveksles med shigella dysenteriae som oftere gir mer alvorlig sykdom og blodig diare.