Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

 1. Hjem
 2. Kultur og fritid
 3. Stavanger byarkiv
 4. Slektsgransking

Slektsgransking

Kort fortalt

 • Hvis du har forfedre som har bodd i Stavanger er sannsynligheten stor for at du kan finne opplysninger om dem i våre arkiver.
 • De mest brukte kildene er tilrettelagt på nett slik at du kan finne informasjonen selv. Andre kilder må du besøke lesesalen for å bruke.
 • Når du skal i gang med slektsgranskning er det mange steder å starte. Du kan for eksempel spørre familiemedlemmer, bruke et slektsprogram, søke i Digitalarkivet, eller kontakte Stavanger byarkiv.

Information in other languages

Stavanger byarkiv. Bilde fra www.stavangerbilder.no

Familieportrett. Fotograf: Hakon Johannessen. Datering: Ca 1910 – 1920. Kilde: BySt1984_2_0798. Bildet har nummer 28884 i Johannessens kundeprotokoller.

Slektsgransking

Mange av arkivene i byarkivet kan inneholde opplysninger som er nyttige for slektsgranskere. De mest brukte kildene er tilrettelagt på nett slik at du kan finne informasjonen selv. Andre kilder må du besøke lesesalen for å bruke.

De fleste opplysningene som finnes i byarkivet er opplysninger som er registrert når forfedrene dine av ulike årsaker har vært i kontakt med kommunale myndigheter. Det kan være i forbindelse med fødsel, skolegang, eiendom, fattigvesen, borgervesen, alderdom osv. Slike opplysninger ligger ikke samlet på et sted, men finnes i mange ulike arkiver.

Personhistoriske kilder i byarkivet

Digitalisert materiale

Materiale du kan finne ved henvendelse til byarkivet

 • Likningsprotokoller og skattemanntall, som forteller om inntekt og skatt.
 • Fattigvesen og forsorgsvesen. Opplysninger her har 80 års klausul.
 • Helsevesen, jordmorprotokoller og fødselsskjema.
 • Skolevesen.
 • Valgmanntall og stemmerettsmanntall, som inneholder trykte oversikter over borgere med stemmerett.
 • Bygdebøker fra hele landet.
 • Utvandrersenterets kilder til utvandring - søk i Utvandrersenterets bokkatalog.

Ta kontakt på e-post til byarkivet@stavanger.kommune.no.

Praktiske råd

Vi tilbyr en del råd og tips for å komme i gang med slektsgransking.

Ved å studere historisk kildemateriale kan du finne informasjon som forteller hvem dine forfedre var, hvordan de levde, hvilket yrke de hadde og så videre. Byarkivet stiller det vi har av materiale til rådighet, men selve undersøkelsene må du gjøre selv. Det kan derfor være svært nyttig å gå på kurs for å lære å bruke kildemateriale. Vi anbefaler alle nye slektsgranskere å delta på et av Slekt og Data sine slektgranskerverksteder før dere går i gang.

Mye nyttig arkivmateriale finnes på våre nettsider og på Digitalarkivet.

Tips

 • Start med å spørre de eldste familiemedlemmene hva de vet om fødsel, dåp, konfirmasjon, bryllup, antall barn, yrke, adresser, dødsdato og lignende på familiemedlemmer (besteforeldre, oldeforeldre). Finnes det bilder, brev, dokumenter med biografiske opplysninger m.m.?
 • Bruk et slektsprogram som kan hjelpe deg til å holde orden og oversikt i mengden av opplysninger om slekten. Begynn gjerne med deg selv og før så inn opplysninger etter hvert om foreldre, søsken, besteforeldre, oldeforeldre, tippoldeforeldre og så videre.
 • På nettet kan du også finne opplysninger om forskjellige foreninger nær deg som arrangerer slektsgranskerkurs, eventuelt med veiledning om hvordan du kommer i gang på egenhånd.
 • Kontakt Stavanger bibliotek for hjelp til å finne bøker om emnet.
 • Lær deg å søke i Digitalarkivet. En god start er den statlige folketellingen for 1910. Gå så gradvis bakover i tid. Digitalarkivet har de statlige folketellingene frem til 1910 som gjelder for hele landet. I digitalarkivet kan du også søke etter slekten din gjennom digitalisert materiale, som kirkebøker m.m.
 • Gravsteiner kan også gi deg navn og årstall på forfedrene dine. Du finner opplysninger om gravsteder over hele Norge på nett ved å søke i databasen Gravminner i Norge.
 • Besøk vår lesesal. På lesesalen er det trykt litteratur som bygdebøker, gårdshistorie, slektsbøker, adressebøker osv. som kan gi deg mye nyttig informasjon. Mange av bygdebøkene er også digitalisert hos Nasjonalbiblioteket.
 • Meld deg på kurs i slektsgransking eller oppsøk arrangementer om slekt. Slektsgranskerdagen arrangeres hvert år i oktober.

Kontaktinformasjon

Stavanger byarkiv

Besøksadresse:

Arkivenes hus Richard Johnsens gate 12 4021 Stavanger

Telefon:
51 50 71 58
E-post:
byarkivet@stavanger.kommune.no

«Arkiva høver særleg godt til å formidle historie og kultur og kan brukast i livslang læring.»