PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Bli kjent med Stavanger

Bli kjent med Stavanger

Sommeren 2020 vil gå inn i historiebøkene som den sommeren vi ikke fikk reise noe sted - nesten. Men kanskje du vil huske det som den sommeren du oppdaget hvor flott du har det hjemme i din egen kommune? Nå kan du få et kart med oversikt over mange lokale opplevelser.

Innbyggerne i Stavanger kommune er kanskje litt heldigere enn mange andre i år. For bare noen små måneder siden slo tre kommuner – Rennesøy, Finnøy og Stavanger – seg sammen og dannet en ny stor og flott kystkommune. En kommune som kan gi utallige flotte sommerminner – hvis man bare vet hvor man skal dra.

Derfor har vi laget et kart til deg!

Ordfører med kart
Ordfører Kari Nessa Nordtun viser frem det flotte Stavanger-kartet

Opplev kommunen din

Den nye kommune har mer enn 730 øyer og holmer hvis en teller stort og smått. Rundt øyene er det blått hav med et rikt dyreliv både under og over havoverflaten. Her kan du treffe på kjente og mindre kjente arter. I luften flyr verdens raskeste fugl, mens Norges største rovfugl jakter etter fisk.

Det er mange badeplasser i kommunen vår, både de store som er tilrettelagt med toaletter og ramper for rullestol, og de litt mindre bortgjemte. Kommer du med båt er det mange flotte viker og luner havner hvor du kan ankre opp og gå i land.

Det er også mye fjell i kommunen vår. Høye fjell som tar flere timer å bestige og litt lavere topper, som du lett tar på en ettermiddag. Ett av fjellene er til og med formet som en gubbe. Kanskje den prøver å si deg noe?

Ikke mindre enn fem middelalderkirker har vi i kommunen vår, i tillegg til Norges best bevarte kloster med Norges mest berømte spøkelse – Den hvite damen. Det er bare å ta turen om du tør …

Foto. Sørbø kirke
Sørbø kirke. Foto: Elisabeth Tønnesen

Sjøkartet er utarbeidet i samarbeid med Kartverket, og vil bli delt ut til alle 5. klassinger i Stavanger kommune i løpet av juni 2020. De ligger også tilgjengelig flere steder i kommunen. Se liste lenger nede på siden.

Unger med kart
5. klassingene på Kvaleberg skole er klare for sommerferie, med splitter nye opplevelseskart!

Lær om kommunen din

På baksiden av sjøkartet finner du en morsom quiz om dyreliv, kjente personer og historiske hendelser i kommunen. Prøv å svare på spørsmålene eller bruk dem som et utgangspunkt til å lære litt mer. Fasiten finner du litt lenger ned på siden.

Kart med spørsmål fra Stavanger kommuneTegnet av Egil Bjørøen

Fasit

Svarene på quiz-spørsmålene finner du her (pdf)

Her finner du kart

Print ut kartet

Print ut forsiden

Print ut baksiden

Ordfører på Kvaleberg skole