Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Bli kjent med Stavanger

Bli kjent med Stavanger

Sommeren 2020 vil gå inn i historiebøkene som den sommeren det ikke var lov å reise til Syden eller Legoland. Men kanskje du vil huske sommeren 2020 som den sommeren du oppdaget hvor flott du har det hjemme i din egen kommune?

Innbyggerne i Stavanger kommune er kanskje litt heldigere enn mange andre i år. For bare noen små måneder siden slo tre kommuner – Rennesøy, Finnøy og Stavanger – seg sammen og dannet en ny stor og flott kystkommune.

Opplev kommunen din

Den nye kommune har mer enn 730 øyer og holmer hvis en teller stort og smått. Rundt øyene er det blått hav med et rikt dyreliv både under og over havoverflaten. Her kan du treffe på kjente og mindre kjente arter. I luften flyr verdens raskeste fugl, mens verdens største rovfugl jakter etter fisk.

Det er mange badeplasser i kommunen vår, både de store som er tilrettelagt med toaletter og ramper for rullestol, og de litt mindre bortgjemte. Kommer du med båt er det mange flotte viker og luner havner hvor du kan ankre opp og gå i land.

Det er også mye fjell i kommunen vår. Høye fjell som tar flere timer å bestige og litt lavere topper, som du lett tar på en ettermiddag. Ett av fjellene er til og med formet som en gubbe. Kanskje den prøver å si deg noe?

Ikke mindre enn fem middelalderkirker har vi i kommunen vår, i tillegg til Norges best bevarte kloster med Norges mest berømte spøkelse – Den hvite damen. Det er bare å ta turen om du tør …

Last ned sjøkart over kommunen (pdf)

Sjøkartet er laget i samarbeid med Kartverket, og vil bli delt ut til alle 5. klassinger i Stavanger kommune i løpet av juni 2020. 

Lær om kommunen din

På baksiden av sjøkartet finner du en morsom quiz om dyreliv, kjente personer og historiske hendelser i kommunen. Prøv å svare på spørsmålene eller bruk dem som et utgangspunkt til å lære litt mer. Fasiten finner du litt lenger ned på siden.

Kart med spørsmål fra Stavanger kommune

Print ut kartet og ta det med deg

Fasit

Svarene på quiz-spørsmålene finner du her (pdf)