PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Bruk hurtigtest når dette er mulig

Bruk hurtigtest når dette er mulig

Smittevernlegene på Nord-Jæren og laboratoriet på SUS ber alle med nyoppståtte symptomer på covid-19, eller som er nærkontakt til en smittet, om å først ta en hurtigtest. PCR-test må bestilles hvis hurtigtesten er positiv. Årsaken er stort press på analysekapasiteten på sykehuset, noe som kan føre til lang svartid på koronatesten.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

– Høye smittetall kan føre til at det tar lang tid å få svar på PCR-testen. Derfor er det viktig at hurtigtester benyttes når det er mulig, og at PCR-test bare bestilles når det er helt nødvendig, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden.

  • Ved symptomer, ta hurtigtest. Er hurtigtesten negativ bør du ta en ny test daglig i ett par dager hvis symptomene vedvarer.
  • Er hurtigtesten positiv, bestill PCR-test.
  • Er du nærkontakt, ta hurtigtest straks og hold deg i karantene. Bestill PCR-test om hurtigtesten er positiv eller om du får symptomer.

Her deler vi ut hurtigtester til deg som er nærkontakt eller har nyoppståtte symptomer.

Leng svartid kan føre til at det ikke blir mulig å teste seg ut av karantene på dag sju
Er du nærkontakt til en i samme husstand, eller tilsvarende, har du karantene i ti dager. Det er mulig å teste seg ut av karantene med PCR-test på dag sju, men på grunn av presset kapasitet på laboratoriet, er det mulig at prøvesvaret ikke vil foreligge før på dag ti, når karantenen er over.

– Ved stort prøvevolum på laboratoriet kan svartiden bli forlenget, og det kan ta opptil flere dager til du mottar testsvar. Vurder alltid om det er nødvendig å teste deg ut av karantene. Dersom du kan, anbefales det heller at du gjennomfører karantenetiden på ti døgn. Det vil avlaste de som analyserer prøvene, sier avdelingsoverlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på SUS, Iren Löhr.

Er du annen nærkontakt, kan karantene for jobb eller skole avsluttes når du får svar på PCR-test tatt tidligst på dag tre, men karantene for fritid fortsetter til dag ti.

Kontaktperson for media:

  • Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden (938 18 987).
  • Avdelingsoverlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på SUS, Iren Löhr (971 35 526).