PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Fastlegenes vaksinering har vært en suksess

Fastlegenes vaksinering har vært en suksess

Fastlegenes vaksinering av risikogrupper har vært en suksess i Stavanger. 92 prosent over 85 år og 94 prosent av 75-84-åringer har hittil takket ja til koronavaksine.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Kåre Reiten vaksinerer sin pasient Terje Gabrielsen (62).

Kåre Reiten vaksinerer sin pasient Terje Gabrielsen (62).

Kommunene har valgt ulike måter å vaksinere prioriterte grupper på. Noen startet med massevaksinering allerede med de prioriterte gruppene. Stavanger valgte å la fastlegene vaksinere de som er over 65 år (utenom de som bor på institusjon) samt yngre med underliggende sykdommer med høy risiko.

Direktør helse og velferd Eli Karin Fosse er ikke i tvil om at dette har vært en suksessoppskrift. Statistikken viser at de eldste stort sett har takket ja til koronavaksine.

– Fastlegene har gjort en kjempejobb med vaksineringen av innbyggere over 65 år. De har stått på og vaksinert både i påsken og på kvelder. Fastlegene har i stor grad bidratt til at vi har oppnådd så høy vaksinedekning i de eldste aldergruppene. Det er vi veldig takknemlige for, sier hun.

Eli Karin Fosse

Fastlegen

Fastlege Kåre Reiten er blant de som vaksinerer de prioriterte gruppene i fase 2. Han sier det til tider vært mye arbeid med å få tak i pasientene. De tar ikke alltid telefonen. Legekontoret har noen ganger måtte gå via hjemmesykepleien. En del av jobben har også vært å berolige, forklare og svare på spørsmål over telefonen, slik at de som har vært engstelige for å vaksinere seg har kunnet ta et informert valg. Selv om det har vært travelt, synes han det har vært givende å være med på vaksineringen.

– Jeg har jobbet som fastlege i 40 år og har mange eldre pasienter. Så å si alle av mine pasienter har takket ja til vaksinen. Det er to suksessfaktorer her: At fastlegen som pasienten kjenner godt tar kontakt, og at vi har kunnet tilby Pfizer-vaksinen. Alle spør om hvilken vaksine de får, forteller Reiten.

Treffe familie

Kåre Reiten har vaksinert 500 personer, totalt har legekontoret vaksinert mellom 700 og 800 pasienter med dose 1. Han har pasienter som har isolert seg helt av frykt for å bli smittet med korona og bli syke. Nå ser pasientene muligheten til å få treffe familie og bevege seg utendørs igjen. Han har også hatt pasienter som først har sagt nei. Men etter å ha pratet med legen sin, og gjerne også etter påtrykk fra familien, så har de ombestemt seg.

– Det har god effekt at en lege kan forklare hvorfor det er viktig å vaksinere seg. Pasientene tør å komme ned på legekontoret som de kjenner godt fra før. Det er god stemning på venteværelset, for å si det sånn, forteller Reiten.

Positivt overrasket

Terje Gabrielsen er en av de som fikk satt vaksinen av Kåre Reiten. Han gledet seg til å få vaksinen.

– Kona og jeg har samme fastlege og er nå vaksinerte begge to. Jeg er positivt overrasket over at det var vår tur nå, var ikke klar over at Stavanger var kommet så langt. Det var utrolig betryggende å få komme til fastlegen og bli vaksinert. Fort gjort, og jeg har fått time til dose 2 om seks uker.

Onsdag 14. april hadde Reiten og legekollegene siste dag med vaksinering med dose 1 for de over 65 år. 135 pasienter skulle få et stikk i armen helt fram til klokka 21 om kvelden.

– Med det har vi tatt alle av våre pasienter som er over 65 år, og en god del av de yngre med underliggende sykdommer med høy risiko. Hvis vi får 135-140 vaksinedoser i neste uke så få vi tatt resten av yngre med underliggende sykdommer. Vi ser for oss å være ferdige med dose 2 for alle grupper i begynnelsen av juni, sier Reiten.

God framdrift

Fastlegene har hatt god framdrift og har satt alle vaksiner etter hvert som de har fått dem. Pfizer-vaksinen er komplisert å håndtere logistisk, og må settes kort tid etter at den er utblandet og trukket opp.

– Vi ligger godt an i forhold til den nasjonale vaksineplanen, vi er omtrent der vi skal være, sier direktør helse og velferd Eli Karin Fosse, som ser fram til at massevaksinering av gruppe 5, 6 og 7 i FHIs oppsett for prioritering av vaksiner kan starte opp i uke 17 i vaksinesenter Forum Expo.