PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Nå kan du holde kontakt med bestemor digitalt

Nå kan du holde kontakt med bestemor digitalt

Snart blir det enklere å holde kontakt med de som bor på sykehjem i Stavanger. I disse dager tar sykehjemmene i bruk nettbrett for å gi brukere og pårørende en mulighet til å treffes digitalt, nå som sykehjemmene er stengt.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Nettbrett som står på et bord. Nettbrettet er koblet til Teams og en bruker har en samtale med en pårørende.

Nettbrett på Blidensol sykehjem.
Foto: Jan Erik Fosmark

For å hindre smitte på sykehjem var Stavanger kommune tidlig ute med å stenge sykehjem og aldershjem for besøkende. Så langt har vi ikke hatt noen smittetilfeller på sykehjem i kommunen, men behovet for kontakt med familie og venner er stort. Nå er 50 nettbrett klare til å distribueres ut til sykehjemmene som skal teste ut videokommunikasjon 

Sikker videokommunikasjon  

Sykehjemmene skal bruke Microsoft Teams til å gjennomføre videomøtene. Kommunens IT-avdeling har gjort mindre justeringer i Teams for å sikre at vi følger rådene til direktoratet for e-helse.  

- Det er viktig for oss å gi pårørende og brukere et sikkert og godt alternativ til videokommunikasjon i en jungel av løsninger. Teams er et verktøy kommunen bruker i dag og som våre ansatte har kjennskap til, det gjør utrullingen enklere. Det sier avdelingsjef for e-helse og velferdsteknologi, Kristine Skjøthaug som er initiativtaker.   

Slik fungerer det  

I første omgang er det syv sykehjem som skal teste ut nettbrettene. Det er Blidensol sykehjem, Rosendal sykehjem og omsorgsboliger, Sunde sykehjemLervig sykehjem, Finnøy helse- og omsorgssenter og Vågedalen sykehjem. På sikt ønsker vi å rulle det ut til alle sykehjemmene i Stavanger kommuneSlik fungerer det:  

  • Hver avdeling på sykehjemmet har et nettbrett tilgjengelig for brukerne.  
  • Pårørende som vil sette opp en videosamtale tar kontakt med sykehjemmet som oppretter en kalenderinvitasjon med lenke til møte.  
  • Du som pårørende bør ha lastet ned Teams-appen på din mobil/PC/nettbrett og gi tilgang til mikrofon og kamera 
  • De ansatte på sykehjemmet hjelper brukeren å komme i gang med samtalen. 
  • Når samtalen er i gang kan denne foregå uten ansatte til stede.     

Det er utarbeidet en veileder som viser hvordan du kommer i gang. Du finner veilederen her.

De første sykehjemmene som tar nettbrettene i bruk er Blidensol, Sunde, Lervig, Rosendal og Vågedal. Basert på erfaringene herfra kommer vi til å gjøre de forbedringene vi ser er nødvendige før neste sykehjem står for tur, sier Skjøthaug 

Smartere sammen  

Fredrikstad kommune var først ute med digitale besøk på sykehjem. Avdelingen for e-helse og velferdsteknologi jobbet med løsninger for videokonsultasjon mellom bruker og fysioterapeut da inspirasjonen fra Fredrikstad kommune dukket opp.  

- Vi hadde oppskriften, vi måtte bare utvide den til å gjelde pårørende også. Dette har vært et godt samarbeid mellom sykehjemmene, IT, Smartby og Innovasjon og digitalisering for å forbedre og bygge på arbeidet som allerede pågår på sykehjemmene, sier Skjøthaug 

Kan løse flere behov på lengre sikt 

Hvis dette fungerer vil vi se på muligheten til å ha dette som en permanent løsning, sier Skjøthaug. Gjerne for de som bor langt unna og som ikke kan komme på besøk så ofte de skulle ønske. Her kan videokommunikasjon være et godt alternativ.   

Og dere, husk at det er flere enn de som bor på sykehjem som trenger litt ekstra kontakt nå. Ring en venn eller et familiemedlem å hør hvordan de har det. På den måten holder vi hode kaldt, og hjerte varmt. God påske!

Kontaktperson

Kristine Skjøthaug, avdelingssjef e-helse og velferdsteknologi
E-post: kristine.skjothaug@stavanger.kommune.no
Telefon: +47 996 91 779