PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Slutt på testing i skole og barnehage

Slutt på testing i skole og barnehage

Mangel på hurtigtester gjør at testing i skoler og barnehager avsluttes fra fredag 28. januar. Dette er i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Kraftig smitteøkning den siste uka, samtidig som kommunen får levert mindre hurtigtester enn først antatt, gjør at vi ikke har tilstrekkelig antall hurtigtester.

–  Ved mangel på hurtigtester har Helsedirektoratet bedt kommunene om å avslutte testing i skoler og barnehager, og det er det vi nå ser oss nødt til å gjøre, sier helsesjef i Stavanger, Runar Johannesen.

Bare i går ble det delt ut nær 25 000 hurtigtester i Stavanger. Det er en dobling fra dagen før som følge av at regjeringen åpnet for at testing kunne erstatte karantene for husstandsmedlemmer.

–  Hurtigtestene vi har tilgjengelig må benyttes der smitterisikoen er høyest, og det er blant husstandsmedlemmer eller tilsvarende nær til en som er smittet, i tillegg til de som mistenker å være smittet selv, sier Johannessen.

Disse skal teste seg med hurtigtest:

  1. Dersom du har nyoppståtte symptomer
  2. Dersom du er husstandsmedlem eller tilsvarende nær til en som er smittet (for å begrense fravær som følge av karantene)

Det betyr at øvrige nærkontakter ikke lenger skal teste seg. Det skal heller ikke de som nylig har gjennomgått sykdom.

–  Testing i skole og barnehage har ikke lenger den samme smittevernfaglige begrunnelsen som tidligere i pandemien. Derfor avslutter vi hjemsendingen av tester og testingen ved skolene og barnehagene, når vi har knapphet på tester, sier Johannessen.

– Det viktigste nå er at de med symptomer kan teste seg, og at de som ellers ville vært i karantene kan teste seg, slik at de fortsatt kan gå på jobb og skole. Vi forventer veldig mange positive i tiden fremover, og den største utfordringen kan være det store sykefraværet, sier Johannessen.

Utdeling av hurtigtester
Utdeling av gratis hurtigtester skjer fra boder flere steder i kommunen. Fordi det nå er begrenset antall tester, vil du ikke få med deg alle hurtigtestene du trenger på en gang.

Her kan du hente gratis hurtigtest

–  Når du kommer får du bare halvparten av testene du trenger, og må komme igjen for å hente resten. Årsaken er at vi får ukentlige leveranser av nye tester og kan derfor ikke dele ut alt med en gang. Vi må sikre at flest mulig får testet seg, sier Johannessen.

Neste uke får kommunen 143 000 hurtigtester.

Kontaktperson for media

Helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen: 410 15 155.