- Noen steder i Stavanger er sjøbunnen veldig forurenset.
- Du bør ikke spise sjømat fra disse områdene.
- Kommunen dekker til sjøbunn for at forurensningen ikke skal spre seg.
Forurenset sjøbunn
KORT FORTALT
Information in other languages

Hvor kommer forurensning på sjøbunnen fra?
Noen steder i Stavangers havneområder er det mye forurensning i sjøbunnen. Tungmetaller, tjærestoffer, kvikksølv, bly og andre kjemiske stoffer vitner om gamle miljøsynder fra industri på land, fra stoffer som er brukt på båtskrog og fra andre kilder.
Disse stoffene blir værende i naturen i veldig lang tid. Fra sjøbunnen kan de gå over i fisken og andre sjødyr som lever i området. De kan skade helsen hvis man får dem i seg.
Hvor er sjøbunnen mest forurenset?
Stavanger kommune har kartlagt forurenset sjøbunn i havneområdene. Forurensningen er størst i Galeivågen, Bangarvågen og ved Jadarholm på Buøy/Hundvåg.
Det er også forurenset sjøbunn i Vågen, vestover til Kalhammeren og østover til Siriskjær, i Lervig, Breivik og Ramsvik, og i Hillevågsvatnet.
Hvordan begrenser vi forurensningen?
Stavanger kommune har fått utarbeidet en tiltaksplan for forurenset sjøbunn i fire havneområder. Last ned hele rapporten (pdf, 45 mb).
Kommunen har begynt å dekke til forurenset sjøbunn der det er mulig, slik at forurensningen ikke sprer seg.
Er fisken og sjømaten trygg å spise?
Fisk og sjømat som blir solgt i butikk, på Fisketorget eller fra fiskebåtene ved kaien, er trygg å spise. Den er fisket lengre ute i sjøen og havet.
Mattilsynet gir råd om å unngå selvfanget fisk og skalldyr fra områder som er forurenset.
Ved de mest forurensede havneområdene i Stavanger har kommunen satt opp skilt som advarer mot å spise fisk og sjømat fra disse områdene.
Miljøkart for Stavanger
Se kart over miljøstatus for Stavanger på nettsiden miljøstatus.no.
Hva kan du gjøre for å forurense sjøen mindre?
Alle kan bidra til at det kommer færre kjemiske stoffer ut i sjøen. Her er noen tips:
- Ikke tøm kjemikalier som whitesprit, malingsrester eller annet i toalettet eller vasken. Levér det i rød dunk som «farlig avfall».
- Når du skraper maling av hus eller andre bygg, samle opp avskrapet på en duk og levér det til mottak for farlig avfall.
- Velg miljømerket sjampo og hudpleieprodukter. Da unngår du at farlige stoffer og mikroplast renner ned i sluket og ut i havet med avløpsvannet.
- Velg miljømerket båtvask eller bunnstoff, og bruk godkjent spyleplass og oppsamlingsplass for farlig avfall i båthavnen.