Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Helse og omsorg
  3. Informasjon om koronavirus
  4. Snufseråd fra smittevernkontoret

Snufseråd

Snufsete, groggy eller vondt i halsen? Ta en selvtest så fort som mulig. Her er FHI sine anbefalinger nå i desember:

Information in other languages

Skjema fra FHI, samme informasjon kan leses i tekstform her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/norge-gar-over-til-en-normal-hverdag-med-okt-beredskap/id2872539/?fbclid=IwAR1UVlZqYkeYC7k_M9M2NVgkVwpvKX0JEWhCOVXnv9Sw3u09-U2R0g32UzE

– Eg e ikkje i form. Ka gjørr eg?

Ungdom og voksne som har feber, hoste, sår hals og ikke er i form, bør holde seg hjemme og ta en selvtest (hurtigtest). Har du nyoppståtte symptomer, bør du vente med å gå på jobb, selv om første hurtigtest er negativ. Hvis symptomene dine vedvarer, bør du ta en ny test. 

Se også hva FHI skriver om nyoppståtte luftveissymptomer her. 

– Ska eg hurtigtest eller sånn PCR-test?

Det kan være lang ventetid på å få svar på PCR-test. Derfor anbefaler vi at du tar hurtigtest (selvtest) så fort som mulig. Du kan få utlevert hurtigtest fra kommunen her eller kjøpe en på f.eks. apoteket.

Hvis hurtigtesten er negativ, og symptomene blir verre, bør du vurdere å ta en ny test.

Er hurtigtesten positiv, registrer det på hjemmetest.remin.no/stavanger og bestill PCR-test på helsenorge.no eller ved å ringe 51 91 40 30 kl. 10–14. Testingen foregår ved Stavanger Forum på Tjensvoll. 

Er du nærkontakt? Ta hurtigtest straks, og hold deg i karantene. Bestill PCR-test dersom hurtigtesten er positiv eller om du får symptomer.

Tester du positivt, må du isolere deg. Les om isolasjon her.
Råd til deg som er nærkontakt.
Spørsmål og svar om smittekarantene og isolasjon.

– Men altså, 3-åringen e jo snåttete heile høsten!

Som vi ser på bildet øverst her på siden, så er anbefalingene litt forskjellige for barn og voksne. Barn og unge bør holdes hjemme hvis de har nyoppståtte symptomer og hvis de føler seg pjuske (nedsatt allmenntilstand). Barn kan sendes tilbake i barnehage/skole hvis de har helt lett snue og restsymptomer etter en gjennomgått infeksjon, men i perioder med mye smitte oppfordres foreldre til å ha lav terskel for å holde barna hjemme. Dersom man er usikker, anbefaler vi å holde barnet hjemme en ekstra dag, for å se an utviklingen. 

Se hva FHI skriver om barn og luftveissymptomer her.


Forresten... Det er ikke for seint å ta koronavaksine!

Vi blir glade for alle som bestiller tid til vaksinering. Du kan enten bestille via ReMin eller komme på drop-in. Les mer her

Husk også at selv om legevakten er for alle, så er den ikke for alt. Kontakt fastlegen din først, dersom du har akutte nyoppståtte plager eller ved forverret kronisk sykdom. Så unngår vi lang kø for de som trenger legevakten mest.