Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Helse og omsorg
  3. Informasjon om koronavirus
  4. Snufseråd fra smittevernkontoret

Snufseråd fra smittevernkontoret

Nå når samfunnet har åpnet opp igjen, er vi mange som lurer på hva vi skal gjøre når vi snufser og hoster, eller er nærkontakt til noen som har fått korona. Her er noen gode råd:

Illustrasjon av dame som snyter seg, og teksten: "Dedde i dasen?" (tett i nesen, på snylta dialekt)

– Eg e ikkje i form. Ka gjørr eg?

Ungdom og voksne som har feber, hoste, sår hals og ikke er i form, bør holde seg hjemme og ha negativ test før de vender tilbake til jobb eller skole. Når du har testet negativt for covid-19, symptomene er milde, du er feberfri og på bedringens vei, behøver du ikke holde deg hjemme. 

Barn i barnehage- og barneskolealder som kun er snørrete eller har tett nese, trenger ikke holde seg hjemme. Som forelder kan du vurdere om koronatest er nødvendig, for eksempel dersom barnet får nyoppståtte symptomer etter nærkontakt med bekreftet tilfelle. Barn med feber og nedsatt allmenntilstand bør være hjemme, men kan gå i barnehage/skole når de er i bedring. Dette gjelder selv om barnet fremdeles har noen symptomer, slik som rennende nese eller lett hoste.

– Skal eg ta vanlige test, eller sånn hurtigtest?

Nå kan du velge om du vil ta hurtigtest eller vanlig koronatest (såkalt PCR-test). Du kan få utlevert hurtigtest fra kommunen på disse stedene eller du kan kjøpe en selv.

Vanlig test bestiller du via helsenorge.no eller ringer 51 91 40 30 kl. 10–14. Testingen foregår ved Stavanger Forum på Tjensvoll. 

Hvis du benytter en hurtigtest som ikke er utlevert av kommunen, som selvtest kjøpt på apoteket eller lignende, må du sjekke at den er CE-merket.

– Eg har vært samen med någen som har testa positivt. Ka gjørr eg?

Er du fullvaksinert, trenger du ikke gjøre noe annet enn å teste deg hvis du får symptomer. Er du uvaksinert og bor under samme tak, er kjæreste eller bestevenn med den smittede? Du trenger ikke være i karantene, men bør teste deg med hurtigtest hver dag i 7 dager eller med PCR-test annenhver dag i 7 dager. Hvis ikke du tester deg, bør du avstå fra kontakt med andre i 7 dager. 

Er du en øvrig nærkontakt (for eksempel kollega eller klassekamerat) kan du ha vært utsatt for smitte, og bør følge med på helsetilstanden din i 10 dager. Ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer. Hvis du ikke er vaksinert, bør du ta en test så snart du får beskjed om at du kan ha vært utsatt for smitte.

– Eg e fortsatt dedde i dasen, men testen va negative, altså!

I de fleste tilfellene bør vi likevel holde oss hjemme i et par dager, til vi er sikre på at vi er på bedringens vei. Ellers sprer vi basseluskene rundt til andre, og så må de også teste seg og bli hjemme, og så har vi det gående. I tillegg til de andre greiene vi har gående. 

– Men altså, 3-åringen e jo snåttete heile høsten!

Ja, og her er det forskjell på barn og voksne. Voksne og ungdommer bør ha negativ koronatest før de vender tilbake til jobb eller skole. Barn og unge bør holdes hjemme hvis de har nyoppståtte symptomer og hvis de føler seg pjuske (nedsatt allmenntilstand). Barn som kun har rennende nese eller snørr og ellers er i fin form, kan gå i barnehage/skole, og trenger ikke testes for covid-19. Pjuske barn som holdes hjemme, kan sendes tilbake i barnehage/på skole når de er tilbake i sin vanlige form, og er feberfri. Rester av snørr (uansett farge og tykkelse), heshet og/eller noe hoste er greit, og skal ikke hindre barnet i å gå tilbake i barnehage/på skole.

Her er en veiledning fra Folkehelseinstituttet (klikk på bildet for å få opp større versjon):
Skjema fra FHI, samme informasjon kan leses i tekstform her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/norge-gar-over-til-en-normal-hverdag-med-okt-beredskap/id2872539/?fbclid=IwAR1UVlZqYkeYC7k_M9M2NVgkVwpvKX0JEWhCOVXnv9Sw3u09-U2R0g32UzE

Husk også at selv om legevakten er for alle, så er den ikke for alt. Kontakt fastlegen din først, dersom du har akutte nyoppståtte plager eller ved forverret kronisk sykdom. Så unngår vi lang kø for de som trenger legevakten mest.

Forresten... Det er ikke for seint å ta koronavaksine!

Ikke vaksinert ennå? Det er ikke for seint! Fra oktober foregår vaksineringen i Torgveien 15C i Hillevåg. Du kan enten bestille time via ReMin eller komme på drop-in. Les mer her