PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Helse og omsorg
 3. Vaksiner og smittevern

Vaksiner og smittevern

Kort fortalt

Smittevern- og vaksinasjonstjenesten har ansvar for rådgivning om smittsomme sykdommer, tuberkulosekontroll og vaksiner. Dette tilbys:

 • Koronavaksine
 • HMS-vaksinering på bestilling fra arbeidsgiver.
 • Oppfriskingsvaksiner for voksne.
 • Ny grunnvaksinering etter stamcelletransplantasjon og fjerning av milt.
 • Vaksine etter skader/bitt.
 • Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.
 • Vaksine mot mpox (apekopper)
 • Reisevaksine ved kapasitet - ta kontakt minst 12 uker før reise. Samtykkeskjema for reisevaksinering barn/unge
Internasjonalt vaksinasjonskontor og Smittevernkontoret.

Kikhostevaksine til gravide

Fra 21. mai får alle gravide tilbud om gratis kikhostevaksine i svangerskapsuke 24. Vaksinen settes hos fastlegen, på smittevernkontoret eller hos jordmortjenesten i Stavanger.

Jordmortjenesten har hovedkontor i Klubbgata 5, 5. etasje (Arkaden). Det er også jordmor på Finnøy og Rennesøy. Bestill tid for kikhostevaksinering på 51 91 30 44. Telefontid 08.00-11.00 og 13.00-14.30. Telefonen er stengt tirsdager i partallsuker.

Les mer om kikhostevaksine til gravide på helsenorge.no

Influensavaksine og oppfriskningsdose koronavaksine fås hos de fleste fastleger eller smittevernkontoret. Det må ha gått seks måneder siden forrige covid-19-vaksine.

Oppfriskningsdose koronavaksine anbefales til disse:

 • 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere
 • 18–64 åringer som inngår i en risikogruppe
 • 12–17 åringer med alvorlig grunnsykdom
 • 5–11 åringer med alvorlig grunnsykdom etter individuell vurdering
 • gravide

Koronavaksine er gratis, det er også gratis å få satt vaksinen. Friske personer som er mellom 18 og 64 år anbefales ikke lenger å ta grunnvaksine mot korona.

Vaksinasjon etter gjennomgått infeksjon

Nylig gjennomgått covid-19-infeksjon gir god beskyttelse de første månedene mot omikron-varianter som sirkulerer nå.  Har du fått bekreftet covid-19-infeksjon, kan du vente i 3-4 måneder med å ta en ny oppfriskningsdose. 

Koronavaksine fås hos fastlege og smittevernkontor

De fleste fastleger vaksinerer mot korona. Apotekene har avsluttet koronavaksinering. Koronavaksine er også tilgjengelig hos smittevern- og vaksinetjenesten i Torgveien 15C. Tilbudet er hovedsakelig for de som ikke har fastlege og for barn og unge. Andre kan også få koronavaksine ved kapasitet. Bestill tid på telefon 51 91 33 33. Telefontid er kl. 12-14 mandag-fredag. Det er ikke mulig å komme på drop in. 

En oppdatert koronavaksine fra Pfizer/BionNTech brukes som oppfriskningsdose mot omikronvarianter som sirkulerer i høst. Vaksinen er basert på virusets utvikling de siste månedene, og forventede varianter framover. Koronavaksine er gratis.

Samtykkeskjema for koronavaksinering av barn/unge

Se også influensa- og koronavaksine i høst

Her får du koronatester

Meningokokk-vaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom mellom 16 og 19 år å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Vaksinen er gratis for deg i denne aldersgruppen. Alle som går på videregående skole i Stavanger vil få tilbud om vaksinering på skolen. Ta kontakt med smittevern- og vaksinasjonstjenesten hvis du gikk glipp av skolevaksineringen.

Influensavaksine

Beboere på alders- og sykehjem vaksineres der de bor. Helsepersonell og andre ansatte i kommunen som skal få vaksine ivaretas av arbeidsgiver. Alle andre som ønsker influensavaksine kan kontakte fastlegen sin, eller få satt vaksinen på apotek. Det er viktig å vaksinere seg fordi influensa blant annet kan føre til alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa er sykehusinnleggelse nødvendig. Vaksinasjon beskytter mot alvorlig influensa. Personer i risikogruppene bør ta influensavaksine hvert år. Influensavaksine koster 399 hos apotek (veiledende pris). Prisen er noe lavere hos fastlegen.

HPV-vaksine

Tilbys av skolehelsetjenesten på skolen. Ta kontakt med smittevern- og vaksinetjenesten dersom du av ulike grunner ikke fikk HPV-vaksine da du gikk på skolen.

Tuberkuloseundersøkelse

Personer fra land med høy forekomst av tuberkulose som skal oppholde seg mer enn 3 måneder i Norge, har plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse.

Personer som de siste tre årene har oppholdt seg tre måneder eller mer i land med høy forekomst av tuberkulose, og som skal jobbe innen helse eller med barn, skal gjennomføre tuberkuloseundersøkelse før oppstart i arbeid.

Rabies-vaksine

Rabiesvaksinering etter bitt i land med rabiesforekomst kan fullføres ved smittevernkontoret.

MMR-vaksine

Anbefales til alle som ikke tidligere har fått vaksine (meslinger, kusma, rubella/røde hunder) eller som ikke har gjennomgått sykdom. Helsepersonell og personer som arbeider innen barneomsorg anbefales å være vaksinert.

Mpox (apekopper)

Smittevernkontoret samler opp og vaksinerer mot mpox èn dag i måneden, når det er mange nok til å bruke et glass vaksine. Vaksinen tilbys menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har risikoatferd, og laboratoriepersonell og helsepersonell som arbeider med levende virus eller personer innlagt med mpox. Risikoatferd er hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex.

Bestill time for vaksine på 51 91 33 39 eller epost smittevernkontoret@stavanger.kommune.no

Ta med gyldig legitimasjon med bilde og personnummer. 

Mpoxvaksinen er gratis. Det koster 225 kroner å få satt vaksinen. 

Ikke møt til vaksinering dersom du er syk, har feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom. Ring i tilfelle og bestill ny time.

Ta kontakt med fastlegen om du har symptomer.

Mer informasjon om mpox (apekopper)

Skogflåttencefalitt vaksine

Folk som ferdes mye i skog og mark i kystkommuner i de sørligste fylkene, bør vurdere å vaksinere seg mot skogflått-encefalitt (hjernebetennelse). Kontakt fastlegen for vaksine mot skogflåttencefalitt. Mer informasjon om flått og flåttbårne sykdommer.

Starte vaksinering på nytt etter stamcellebehandling

Du som har gjennomgått stamcellebehandling (HMAS og SCT) har rett på ny vaksinering. Vaksineringen kan starte tre måneder etter gjennomført stamcellebehandling. Ta kontakt med smittevern- og vaksinetjenesten.

Gratis vaksinasjon til bestemte målgrupper

Smittevernkontoret utfører gratis vaksinasjon av bestemte målgrupper. Disse vaksinene dekkes av Folketrygden. Barn under 16 år vaksineres på helsestasjonen

Hepatitt B-vaksine:

 • Personer mellom 16 og 25 år som kommer fra land med høy forekomst av hepatitt B.
 • Andre særlig smitteutsatte personer (menn som har sex med menn, prostituerte mm.)
 • Personer utsatt for hepatitt B smitte

Fullføre vaksinasjonsprogrammet:

 • Alle mellom 16 og 20 år som ikke har fullført barnevaksinasjonsprogrammet kan få satt manglende vaksiner ved smittevern- og vaksinasjonskontoret.

Tiltak mot smittsom sykdom

 • Kontakt fastlegen dersom du har mistanke om at du har en allmennfarlig smittsom sykdom.
 • Du har plikt til å følge legens råd om hvordan unngå å smitte andre.
 • Kontakt smittevern- og vaksinasjonstjenesten minst seks uker før du skal ut og reise.
 • Flyktninger og innvandrere fra land med høy forekomst av tuberkulose skal etter ankomst til landet undersøkes ved smittevern-og vaksinasjonstjenesten så raskt som mulig.

Kontaktinformasjon

Smittevern- og vaksinsasjonstjenesten

Besøksadresse:

Torgveien 15C 4016 Stavanger

Henvendelser smittevern: Ring 51 91 33 39 eller send epost til smittevernkontoret@stavanger.kommune.no

Henvendelser vaksine: Ring 51 91 33 33 eller send epost til vaksinasjonskontoret@stavanger.kommune.no

Åpningstid: 08.30-15.00
Telefontid: 12.00-14.00.

Runar Johannessen

Runar Johannessen

Helsesjef

Mobil:
410 15 155
E-post:
runar.johannessen@stavanger.kommune.no
Eli Fjeld Falnes

Eli Fjeld Falnes

Smittevernoverlege

Telefon:
51 91 33 39
E-post:
eli.fjeld.falnes@stavanger.kommune.no