- Du som rydder må sørge for at avfallet blir levert videre på riktig måte.
- Finner du så mye at du ikke har plass i din egen avfallsbeholder, kan kommunen hjelpe deg.
- Hvis du må sette igjen sekker med avfall i friområdene, melder du fra på VOF (Varsle om feil).
Vil du rydde i friområder og på strender?
Kort fortalt
Hva gjør jeg med avfallet jeg samler inn?
- Det beste er om du tar avfallet med deg hjem og kaster det du ikke kan sortere i beholderen for restavfall.
- Rydder du så mye avfall at du ikke får det med deg, lukk sekkene godt, sett dem ved en offentlig avfallsbeholder, og meld fra på VOF (Varsle om feil). Velg kategori "Park/Uteområder/Strandrydding", klikk "Neste", merk av i kartet, klikk "Neste" og velg "Strandrydding".)
- Det må være mulig å komme til med bil der du setter avfallet.
- Ved gjenvinningsstasjonene på Forus og Sele er det hele året gratis for privatpersoner å levere innsamlet avfall som har drevet i land på strender.
- Bruk gjennomsiktige sekker til strandryddingen. Da unngår du gebyret på 30 kroner per sekk når du kommer til gjenvinningsstasjonen.
- Finner du større gjenstander som du ikke får ryddet – elektronisk avfall, medisinrester eller annet spesialavfall – meld fra på VOF.
Se hva NRK-Johan og hunden Leo fant rundt Vannassen:
Lokale og nasjonale ryddeaksjoner
Torsdag 2. mai drar NRK Rogaland i gang årets Hele Rogaland rydder. Gå gjerne sammen med borettslaget, velforening, naboer, klassen eller jobben og velg et friområde dere vil rydde for søppel.
Lørdag 4. mai er den nasjonale Strandryddedagen. Dette er en del av Hold Norge Rent sin strandryddeuke. Også til denne aksjonen trengs det frivillige.
På Hold Norge rent sine nettsider registrerer du området du ønsker å rydde. Der kan du også melde deg på andres ryddeaksjoner eller melde fra hvor det bør ryddes. Et kart viser hvor du kan levere avfallet du samler inn.
Dugnad, plukke ugress og rydde vegetasjon
Mange velforeninger og borettslag ønsker å arrangere dugnader på kommunale lekeplasser og friområder. Det setter Stavanger kommune stor pris på. Avtal slike dugnader med kommunen på forhånd. Da kan vi ta en befaring sammen for å se på hva som skal gjøres, hvor mye som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hvordan kommunen kan bidra.
Dersom dugnaden gjelder vegetasjonsrydding, kan vi bestille og betale container, eller vi kan avtale henting av greiner og kvister dere legger på avtalt sted, slik at de er lette å hente.
Godt eksempel på dugnad
Vi har mange gode erfaringer med dugnader som er avtalt på forhånd. Lekeplassen på bildet nedenfor var tilgriset med tagging, men god og sikker stand. Kommunen betalte for maling, beboerne valgte farger og malte på dugnad.
Dugnader som ikke er til hjelp
Noen dugnader kan påføre naturen påført skade, og kommunen kan få mer etterarbeid enn om vi gjorde hele jobben selv. De vanligste feilene er at
- greiner og kvistehauger blir liggende i uorden der de er kappet.
- henting av alle typer avfall og hentestedet ikke er avklart med kommunen på forhånd.
- trær blir beskåret slik at de sakte men sikkert dør.
Kontakt kommunen før dugnad
Har dere lyst til å gjøre dugnad i kommunale uteområder? Kontakt oss alltid på forhånd. Da kan vi gi gode tips og ordne med container eller henting av avfall. Vi kan også betale for maling eller annet materiale som er nødvendig for å få et godt resultat.
- Lekeplasser: kontakt Anne Grethe Marthinsen, e-post anne.grethe.marthinsen@stavanger.kommune.no
- Friområder: Kontakt Silje in't Veld, e-post silje.veld@stavanger.kommune.no
Du er også velkommen til å fjerne ugress på lekeplassen eller andre fellesområder i ditt nærmiljø.
Sprøytemidler skal ikke brukes på de kommunale områdene.