Helsestasjon for ungdom - Utforskning, utvikling og forbedring av helsestasjonstjenester for ungdom
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for ungdom fra 16 til 20 år, og alle elever i videregående skole. Du kan snakke med helsesykepleier om hvordan du har det, om prevensjon, seksuell helse og andre helsespørsmål.
Smartbyen samarbeider med HFU i et innovasjons- og forbedringsprosjekt hvor vi ønsker å:
- forbedre brukeropplevelsen/-reisen for ungdom som oppsøker Helsestasjon for ungdom
- senke terskelen for å oppsøke hjelp
- legge til rette for brukermedvirkning i det kontinuerlige arbeidet med å forbedre tjenestetilbudet
- effektivisere ressursbruk og få bedre bruk av bemanningen.
Les også: Helsestasjonen flytter til dobbelt så store lokaler
Dette har vi gjennomført:
- Digitalt køsystem for drop-in: Løsningen sparer helsestasjonens ansatte for tid og skaper forutsigbarhet for brukerne. Dessuten får helsestasjonen data som kan benyttes til å bedre forstå hvilke dager og tider det er mest og minst besøk på HFU.
- Utforsket dagens brukerreise med ungdom: deres behov i møte med tjenesten og hvilke områder kan forbedres.
- Case ved tjenesteinnovasjon og design, UiS: HFU har vært case på et etterutdanningskurs ved UiS i tjenesteinnovasjon og design. Innsikten fra studentene er videre bearbeidet av tjenestedesignere: hvor er det størst potensiale for forbedring? Dette har resultert i en tiltaksoversikt over mulige kommende prosjekter og forbedringer.
- Kontinuerlig forbedring av kommunikasjonsmateriell: Nye informasjonsplakater og presentasjoner av alle ansatte som kan benyttes i ulike sammenhenger.
- Ny venteromdisplay: Satt i drift en løsning for venteromsdisplay med en skybasert skjermstyring som gir informasjon ut til brukerne når de kommer til HFU.
- Ny rutine for testresultater: Etablert en ny rutine som innebærer at alle brukere får tilbakemelding om sitt testresultat gjennom Helsenorge, dersom de har tatt selvtest klamydia/gonoré, også når testresultatet er negativt.
- Selvtest klamydia/gonoré: Forbedret materialet og guiden på hvordan man kan selvteste seg for klamydia/gonoré, noe som har ført til færre feil.
Selvtest klamydia/gonoré: smartbyen har sammen med helsestasjonen forbedret guider på hvordan man kan selvteste seg for klamydia/gonoré. - Kompetanse på tjenestedesign: Bidratt til å løfte tjenestedesign-kompetansen hos de ansatte på helsestasjonen, både gjennom kurs og samspill i innovasjonsprosjektet. Det innebærer metodisk forståelse både i kartleggingen av behov og innsikt, generering av ideer og kjapp uttesting av løsningsforslag.
- Nytt lokale: Etablert tydelig wayfinding og skilting/display i helsestasjonens nye lokaler i Arne Rettedals gate.
- Testkit selvtesting: Basert på tilbakemeldinger fra brukere, har vi forbedret materiell for selvtesting av seksuelt overførbare sykdommer. På sikt kan det etablerest et “testkit” for disse testene.
- Kommunikasjon: Etablert tydeligere kommunikasjon med brukere av helsestasjonen: på HFU, på skoler og ved andre arenaer hvor ungdom er.
Kontaktinformasjon

Ingjerd Jevnaker Straand
spesialrådgiver, tjenestedesign for smartbyen
- Mobil:
- 932 22 289
- E-post:
- ingjerd.jevnaker.straand@stavanger.kommune.no