- Oppvarming av bygninger gir ofte forurensning og utslipp av klimagasser.
- Kommunen har panteordning for gamle vedovner.
- Fra 1. januar 2020 er det forbudt å fyre med olje i bygg.
Oppvarming og strømforbruk
Kort fortalt
Du kan få støtte til miljøvennlige energiløsninger
Det statlige selskapet Enova gir både veiledning og støtte for å finne gode energiløsninger til boliger. Der kan du få råd om energitiltak for ditt hus og lese mer om støtteordninger.
Pant for utskifting av gamle vedovner
Stavanger kommune har en støtteordning for utskifting av gamle vedovner mot nye og rentbrennende. Her kan du lese om ordningen.
Solstrøm og strømstyring
Med solcellepaneler kan noe av strømmen bli produsert direkte på bygget hvor den skal bli brukt.
Lyse kan vurdere om boligen din egner seg for solcellepaneler, og hjelpe med å installere anlegg. Les mer om Solcellepaneler - strøm fra eget tak.
Innenfor Trehusbyen i Stavanger er det spesielle regler for endringer av fasadene. Det gjelder også for tak. Sjekk med Byantikvaren hva som gjelder for ditt hus.
Forbud mot oljefyring i 2020
Les mer på Forbud mot å fyre med olje fra 1. janaur 2020.
Klimagassutslipp fra oppvarming
I boliger, kontorbygg, skoler, sykehus og andre bygninger trengs mye energi, både til oppvarming og kjøling, og for at lyset og alle de elektriske apparatene skal virke.
Rundt 7 prosent av klimagassutslippene i Stavanger kommer fra energi i bygninger, såkalt stasjonær energi.
Mange bruker elektrisk strøm til oppvarming. Selv om denne har mindre utslipp enn fossil brensel, er det en god idé å bruke minst mulig energi. Det krever jo både råstoffer og energi å produsere strømmen, kabler og alt som behøves for å få den fram til oss. Og hvis den heller kan bli brukt til å erstatte fossil energi, for eksempel i biler, gir det større klima- og miljøgevinst.