PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Samfunnsutvikling
 3. Smartbyen Stavanger

Halvårsrapport vår 2022

Oppdatert: 04.07.2022 11.42.00

Innledning

Smartby er et stort fagområde. Vi jobber med mennesker, teknologi, EU-prosjekter og lokale initiativ. Dette halvåret har vi blant annet jobbet med digital samtykkeløsning, slik at hver innbygger i Stavanger som deler informasjon med kommunen skal være sikker på at dataen behandles trygt. Vi har jobbet med droner i akuttmedisinsk tjeneste, og utforsker hvordan droner kan bli en naturlig del av bybildet i framtiden.

Årets første halvårsrapport er kortere enn de vi tidligere har publisert. Her får du kun en smakebit på hva vi har jobbet mest med de siste månedene. Mer informasjon finner du i prosjektoversikten.

Høydepunkt våren 2022

 • New European Bauhaus: Stavanger er valgt ut som fystårnby i EU-satsingen New European Bauhaus.
 • Nordic Edge Expo: Nordens største konferanse for smarte og bærekraftige samfunn ble arranger i mai. Kommunen samlet prosjekter og samarbeidspartnere på torget, i tillegg til å bidra på scenen og arrangere workshop. 

  To damer som står med ryggen til. På seg har de budskapet: ude på? Snakk med oss om hverdagen din.

 • Helsestasjon for ungdom: Testet ny digital kø-løsning på helsestasjon for ungdom
 • Kulturkalender: Lansert den første versjonen som gjør det enklere å oppdage kulturelle skatter i Stavanger. Kulturkalenderen ble brukt under Gladmat-festivalen og Nordic Edge Expo. 
 • Snakkeboblå: Nytt mobilt medvirkningskontor ruller rundt i kommunen. Snakkeboblå er et samarbeid mellom smartbyen og områdesatsingen på Storhaug.   

  Prosjektleder i områdesatsingen på Storhaug, Oda Skagseth står foran campingvogna.
  Prosjektleder i områdesatsingen på Storhaug, Oda Skagseth.
 • Smart kunst: I prosjekt sjøkanten samarbeider kommunen med syv kunstnere langs Hillevågsvatne og Gandsfjorden. Tanken er at kunst kan få oss til å se området med nye øyne.  
 • Sensor-prosjekt: Vi har tatt i bruk veisensorer som måler saltinnhold, bakke- og lufttemperatur.  
 • AiRMOUR: Sammen med innbyggerne har vi fått en bedre forståelse for hvordan droner bør og ikke bør brukes i Stavanger. Nå forbereder vi oss på den første testflyvningen. 

  AiRMOUR passasjerdrone på torget i Stavanger
 • Etablert cybersikkerhetsnettverk i samarbeid med UiS, Nordic Edge og Digi Rogaland. 
 • Mitt nabolag: Sammen med flere norske kommuner har vi testet plattformen Decidim til å gjennomføre medvirkningsprosesser med innbyggerne.
 • Kulturprodusenter: Stavanger er en av flere partnere som nå søker midler fra EU sitt Kreativt Europa-program for å etablere et bredt, europeisk nettverk for å styrke kulturbransjen. Våren 2022 ble søknaden sendt inn. Svar ventes til høsten.