Stavanger kommune har et variert tjenestetilbud for å kunne hjelpe voksne personer som har problemer med rus og avhengighet.
Rus og avhengighet - tilbud til voksne
Kort fortalt
Hvem kontakter jeg først dersom jeg har et problem med rus og avhengighet?
-
Ta kontakt med ditt helse- og velferdskontor eller din fastlege for hjelp.
-
De kan henvise, behandle og følge deg opp.
Samtale med alkoholveileder
Litt for mye - litt for ofte er et lavterskel individuelt samtaletilbud for deg som er bekymret for eget eller andres alkoholbruk. Samtalene handler om bevisstgjøring av alkoholvaner og motivasjon for endring. Du har regien i samtalene og snakker om det som er viktig for deg. Veileder presenterer ikke fasitsvar og er ikke moraliserende.
- Du kan enten komme innom Helsehuset Stavanger for en prat, eller ringe vår alkoholveileder Marit Lohne på 975 43 226 (hverdager 09.00-15.00).
- Tilbudet er gratis.
- Du trenger ikke henvisning.
- Du kan henvende deg anonymt.
Forsterket helsestasjon for gravide og småbarnsfamilier med rusmiddelproblemer
Tilbudet omfatter helsesykepleier og jordmor. Rusmiddelproblemet kan gjelde den gravide, partner eller omsorgsgivere i oppveksten. Gravide får tilbud hos jordmortjenesten på Sentrum helsestasjon eller hos jordmor på Rennesøy helsestasjon. Etter fødselen tilbys tettere oppfølging av en fast kontaktperson på den helsestasjonen dere tilhører.
Kontaktinformasjon:
Telefon: 51 50 83 12
E-post: (kun timebestilling): jordmor@stavanger.kommune.no.
Mer informasjon ligger under jordmortjenesten og helsestasjoner.
Treningskontakt for folk med psykiske vansker eller rusproblematikk
En treningskontakt hjelper deg med å finne egnede fysiske aktiviteter, og komme i gang med trening. På sikt er målet at du trener selv.
Du kan søke om treningskontakt hos ditt helse- og velferdskontor. Tilbud om treningskontakt er gratis, men eventuelle utgifter til legesjekk, klær og sko må dekkes av den enkelte.
Kommune gjør avtaler med treningssenter og andre, slik at treningskontakt og – utøver skal kunne trene gratis.
Ønsker du å bli treningskontakt?
Les mer om hvordan du kan bli treningskontakt på fysio- og ergoterapisidene.
Jæren Recovery College
Tilbyr kurs og workshops for mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer eller rusproblemer, og til pårørende og ansatte.
Målet er at kursdeltakerne skal bli bedre kjent med sine sterke og svake sider, se nye muligheter, dele erfaringer og få støtte. Dette skal brukes i den enkeltes personlige bedringsprosess (recovery-prosess). Pårørende og ansatte skal få ny kunnskap ut fra sine behov.
Bak Jæren Recovery College står Stavanger kommune i samarbeid med kommunene Sandnes, Sola og Time, og med A-larm, Mental Helse, CRUX, Helse Stavanger HF og NAV Rogaland.
Jæren Recovery College - Jæren Recovery College (jrcollege.no)
Individuell plan ved rus og avhengighet
Dersom du mottar tjenester over lang tid og har behov for at noen koordinerer disse tjenestene, har du rett til at kommunen lager en samordnet individuell plan for hjelpen. Planen skal angi hvilke tjenester og tiltak du kan forvente å få til hvilken tid, og hvem som skal ta seg av de enkelte av oppgavene.
Les mer om individuell plan på Helsedirektoratets nettsider.
For mer informasjon og hjelp til å søke kontakt ditt helse- og velferdskontor.
Botilbud for personer med rusavhengighet
Stavanger kommune har flere botilbud for personer med rusavhengighet:
- Endringshuset er et botilbud for personer over 25 år med behov for oppfølging. Ved Endringshuset er det ni boenheter. Målgruppen for tilbudet er personer over 25 år som har et rusmiddelproblem. Beboeren skal ha et ønske om endring (stabilisering) i egen livssituasjon, og ha et behov for/vil kunne profitere på en bolig med tett individuell oppfølging. Søker må være registrert boligsøker i Stavanger kommune.
- M100 er et botilbud for personer over 18 år som har gjennomført langtidsbehandling i spesialisthelsetjenesten og har behov for oppfølging.
- M98
- L47 er et botilbud for personer over 18 år som har behov for å kartlegge ferdigheter eller tjenestebehov før innflytting i egen bolig.
- Småhusene er et botilbud for personer som utfordringer med å bo i et vanlig bomiljø.
- Bofellesskap
- Kommunal bolig
Miljøtjeneste, hjemmehjelp og hjemmesykepleie for personer med rusavhengighet
Disse tilbudene kan være aktuelle for deg. For mer informasjon og hjelp til å søke kontakt ditt helse- og velferdskontor.
Kontakt Stasjonen – helsetilbud for rusavhengige
Besøksadresse
Kongsgaten 47/49, sokkeletasjen
Åpningstider
Mandag-fredag klokken 10.00-14.00
Mobil 901 88 298, 917 64 080
Lagård dag og nattlosji
Lagård dag og nattlosji er et midlertidig botilbud som har bemanning hele døgnet. Her har beboerne eget rom, det er felles bad og oppholdsrom. Det serveres fire faste måltider i døgnet. Det er NAV-kontorene som innvilger rekvisisjon til dette tilbudet.
For mer informasjon, ta kontakt på telefon: 90040986/48257649
Arbeidstrening og aktivitet
Kommunen samarbeider med ulike aktører
- Gatemagasinet Asfalt Salgskontor for gatemagasinet Asfalt - Kirkens Bymisjon
- Paahjul tilbyr arbeidstrening for personer utenfor ordinært arbeidsliv. Paahjul - Sykkelverksted med mening - Kirkens Bymisjon
- I Jobb hos Kirkes Bymisjon, lavterskel og fleksibelt arbeid for rusavhengige. I jobb - Dagsarbeid for mennesker med rusproblemer - Kirkens Bymisjon
- Ville Veier er et arbeidsrettet tiltak for unge voksne som falt utenfor utdanning og arbeid. Her forenes kunst, kultur, og kreative uttrykk i forebyggende, sosialt og helsefremmende arbeid. Kontakt — Ville Veier (ville-veier.com)
- TAFU Rogaland - tilbakeføring gjennom arbeid, fritid og utdanning, er et tiltak for straffedømte menn mellon 18 og 40 år. Krav om rusfrihet. TAFU Rogaland
- Huset - aktivitetstilbud for deg som ønsker å bli rusfri.
Oversikt over aktivitets- og selvhjelpstilbud
Oversikt over aktivitets- og selvhjelpstilbud finner du på Helse Stavangers nettsider.